HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid

Handvatten voor een praktische aanpak

HR-analytics wordt vaak in één adem genoemd met e-HRM systemen en business software die organisaties een schat aan informatie leveren over hun human capital. Maar wat is HR-analytics nu precies en - vooral - wat kun/moet je ermee als HR-professional? 'HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid' is het eerste Nederlandse boek dat hier diepgaand op ingaat en HR-professionals handvatten aanreikt voor een praktische aanpak van HR-analytics en implementatie in de eigen organisatie.

Auteurs Toine Al en Irma Doze beschrijven hoe HR-analytics bijdraagt aan de kwaliteit van de besluitvorming. Aan prestatiemanagement, talentontwikkeling, duurzame inzetbaarheid, recruitment, klanttevredenheid, enzovoort. Hoe HR-analytics stap voor stap kan worden toegepast bij het bepalen, uitvoeren en monitoren van HR-interventies, -beleid en -strategie. En hoe je een volwassen HR-analyticsfunctionaliteit kunt inrichten en implementeren.

HR-analytics: datagedreven aanpak voor HR

In welke sollicitant schuilt een talent? Bij welke functies doet zich de grootste kans op langdurig verzuim voor? Van welke medewerkers wordt de klant nu écht tevreden? Honderden miljoenen euro’s investeerden organisaties – zowel profit als not for profit - de afgelopen decennia in personeelsinformatie en business-software. Dat levert ze een schat aan waardevolle gegevens op die de komende jaren blijft groeien door mobiel internet en ontwikkelingen zoals the internet of things.
 
'HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid' laat zien hoe je met deze data de bovenstaande vragen beantwoordt. Hoe je waarde creëert voor de organisatie met behulp van HR-analytics. Door:
 • voor HR relevante businessvragen te (helpen) formuleren;
 • alle beschikbare data – waaronder big data - te gebruiken om patronen en verbanden in de organisatie zichtbaar te maken;
 • prognoses te doen over trends, risico’s en kansen;
 • voorspellende modellen te ontwikkelen.
Deze datagedreven aanpak stelt HR nog beter in staat het werkplezier en de prestaties van de medewerkers te verhogen en de performance van de organisatie te verbeteren. 
 
 

Voor wie is het boek 'HR-analytics' bedoeld?

Dit boek is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de voordelen van datagedreven HR-beleid en het toepassen van data-analyse in de eigen organisatie en HR-praktijk en alles wat daar aan gerelateerd is.
 
Het richt zich op HR-managers en HR-directeuren (die inzicht willen krijgen in het onderwerp en willen weten hoe zij het in de organisatie kunnen gebruiken), op HR-businesspartners (die hun kennis en instrumentarium willen uitbreiden en op gelijke voet met HR-analisten willen kunnen samenwerken), op HR-analisten (en degenen die zich voorbereiden op deze rol) die de methoden en technieken van data-analyse voor HR in de vingers willen krijgen, en op HR-consultants, businessanalisten, controllers en lijnmanagers die zich willen verdiepen in het onderwerp en gebruik willen gaan maken van de mogelijkheden die het biedt bij het uitoefenen van hun werk. 
 

5 redenen waarom dit boek onmisbaar is voor u

 1. Het boek 'HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid' helpt u bij het bepalen van de juiste businessvragen.
 2. Het leert u te denken in data, waardoor u adviezen vanuit HR beter kunt onderbouwen.
 3. Het geeft u handvatten om meer rendement te halen uit de schat aan data die binnen uw organisatie beschikbaar is.
 4. Het is een praktische tool om vanuit HR aansluiting te vinden en verbinding te leggen met relevante business-units binnen uw organisatie.
 5. Het helpt HR-afdelingen om via een datagedreven aanpak meer impact te hebben op de resultaten van de organisatie als geheel.

Opleidingen HR-Analytics

Wilt u na het lezen van het boek meer weten en leren over HR Analytics? Dan is een opleiding van HR Academy wellicht iets voor u. 

 • Basics van HR Analytics 
 • Tijdens deze masterclass leert meer over ken- en stuurgetallen, de Balanced Scorecard en de HR Scorecard die aan de basis staan van HR Analytics. Deze masterclass geeft u een goede theoretische basis en reikt u de juiste financiële tools aan. Lees verder
   
 • Aan de slag met HR Analytics in twee dagen
 • Na het volgen van deze tweedaagse masterclass bent u in staat om het HR Analytics proces binnen uw organisatie in te reichten, kunt u de uitkomsten van een HR Analytics rapportage interpreteren en kunt u deze overtuigend presenteren aan interne stakeholders. Deze tweedaagse masterclass leer u hoe u relevante data boven water krijgt voor de beantwoording van uw businessvragen. Lees verder
 
 

MindCampus B.V. Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Gebruiksvoorwaarden en Privacystatement